tisdag 8 juni 2010

BVC

Idag har Ludvig (och jag förstås) varit till BVC för första gången. Ludvig var hur snäll som helst och låg mest och filosoferade i tysthet. Själv höll jag på att flyta bort, de har verkligen en varm arbetsmiljö de som jobbar där. Men man förstår ju varför såklart, bebisarna ska ju ligga nakna en liten stund medans sköterskorna väger och mäter och man vill ju inte att de små älsklingarna ska frysa.

Min lilla bebis har i alla fall blivit en stor bebis nu, han har efter nästan tre veckor nått över och förbi sin födelsevikt och väger nu hela 4465 gram! Upp hela 255 gram sen förra veckan alltså, känns som att jag inte behöver oroa mig för att han äter för lite i alla fall. Snarare alldeles lagom som det verkar.

På längden har han växt 1,5 centimeter sen han föddes och mäter nu 55,5 centimeter från topp till tå. Trots det, och trots vikten, så kan han fortfarande ha storlek 50. Jag är fascinerad måste jag säga, för redan när de vägde och mätte honom på förlossningen så tänkte jag att vi aldrig skulle få chansen att använda de minsta kläderna. Och så har han dem fortfarande! Förstår mig inte riktigt på det där...


Skallen har också växt, från 37 centimeter i omfång när han föddes till 38,1 centimeter idag. Och det som var allra mest fascinerande var när sköterskan knappade in alla siffror i datorn och konstaterade att han ligger precis på +1-kurvan på allra tre måtten (alltså vikt, längd och huvud). En väldigt proportionerlig bebis med andra ord!

Lite beröm fick han också, min fina lilla pojke. Ovanför skötbädden hängde en färgglad bläckfiskmobil som han blev jätteintresserad av på en gång. Han inte bara fokuserade blicken på den, utan kunde även följa efter med blicken när jag eller sköterskan gungade på den. Tydligen brukar BVC inte testa det förrän bebisen är runt 1 månad, så hon blev imponerad av att han var så duktig redan nu!

Nästa besök blir på måndag, och det är vårt sista här i Södertälje. Sen blir det väl Erikslid eller Heimdall för oss. Vad finns det egentligen för BVC:er i Skellefteå?

3 kommentarer:

J sa...

Vad kul! Men borde han inte ligga närmare en vecka framåt i utvecklingssprången med tanke på att han föddes en vecka efter BF? Jag har för mig att jag läste ngt sådant i en bok om barnets olika utvecklingsfaser- dvs. att man får korra upp och ned med de veckor som diffade från BF-datumet för att hamna i rätt utvecklingssprång. :)

Angelica sa...

Det har jag bara hört om bebisar som är födda för tidigt, aldrig om bebisar som är födda efter BF? Men kanske :-)

Anonym sa...

Att de minsta kläderna nästan skulle vara för små när han kom ut har ju Kasia sagt hela tiden så det är väl inte konstigt om det har fastnat i ditt huvud också. När du var liten så fanns inte 56 utan det var 50 och 60 som gällde och du var nog närmare 2,5 mån innan jag kunde byta upp till 60 på dig.

Puss puss/M