onsdag 23 februari 2011

Hormonrubbning?

Nu blir det lite mamma-/kvinnofunderingar här.

Kan man få någon slags hormonrubbning som t ex gör att mensen uteblir och man får svårt att gå ner i vikt? Alltså bara stillastående vikt, inga andra problem som viktuppgång eller så.

Om det finns någon sån rubbning - är det vanligt? Lättbehandlat? Farligt? Hur vet man att det är det det handlar om? Går till en barnmorska för provtagning? Kan det vara något annat fel?
Någon som vet?

Min mens är en månad sen och lyser fortfarande med sin frånvaro. Jag tycker att jag känner av lite mensvärk, men sen händer det inget mer. Jag har alltså inte haft mens sen i julas, och jag är inte gravid. Definitivt inte. Först tyckte jag bara att det var lite mysko, men nu börjar jag bli lite orolig faktiskt.

Och vad gäller vikten - jag har gått upp några kilon under vintern. Inga konstigheter alls, men nu vill jag bli kvitt dem - men DET GÅR INTE! jag har aldrig haft några större problem att gå ner i vikt, har jag tänkt på vad jag ätit så har kilona fallit bort i lagom takt. Inte nu. I flera veckor har jag ätit mindre, nyttigare och bara godis på helgerna, men absolut inget händer på vågen. Skitjobbigt!

Ska ringa barnmorskemottagningen imorgon tänkte jag, men någon klok människa kanske kan komma med tips/råd/kunskap/tankar?


- Posted using BlogPress from my iPhone

8 kommentarer:

Elin sa...

Jag tänkte också graviditet ;-)
Men det är nog bara så att det blir svårare att få ner i vikt efter man fått barn. Jag har samma problem, fast med mens på köpet.

Sandra - mamma till Molly sa...

En kompis till mig har det precis lika. Hon vill gå ner i vikt, tränar och äter helt annorlunda mot vad hon gjort tidigare ändå går hon inte ner. Mensen har helt plötsligt försvunnit och hon har trott flera gånger att hon är gravid igen. Hon var på besök till en läkaren på vårdcentralen som tog lite blodprov och de kom fram till att hon hade en liten störning på köldkörteln som irriterat efter en förkylning. Genom det påverkas kroppen tydligen genom att få hormonrubbning.
Min mens har uteblivit ett antal gånger under tonåren då jag varit riktigt ledsen eller stressad. Tror det är kroppens sätt att säga till att det är något som inte stämmer.

Hoppas du får något vettigt svar när du ringer så du inte behöver gå och slösa en massa energi på att inte veta!

Rebecca sa...

Angående mensen så har jag tyvärr inget tips, min strular också väldigt mycket men tror det beror på spiralen.

Angående vikten så hade jag det precis som du fram till december. Jag tyckte att jag åt mycket mindre och bättre men ändå hände ingenting, jag gick nog upp lite istället. Så började jag äta radikalt annorlunda och träna och då satte det äntligen fart. Kroppen funkar verkligen inte på samma sätt nu som innan jag blev gravid, då gick jag ner så fort jag tänkte "gå ner".

Så här är mina tips när det gäller maten, om du vill gå ner i vikt, den korta versionen:

Uteslut ALLT mjukt bröd och ALL pasta. Ät inga kolhydrater efter lunch. Ät mycket protein till varje mål. Ät minst var tredje timme. Godiset på helgerna kan vara boven också, det beror ju på hur mycket du äter, vad du äter och om du äter EN gång på helgen eller fredag-söndag.

Men det där med mensen ska du nog kolla upp!

Kram!

J sa...

Ja, stress kan det ju vara om det inte är sköldkörteln. När man är stressad drar man på sig fett främst runt magen om jag inte minns fel. Hoppas att det löser sig!

Sandra sa...

Som några innan mig sagt, så kan det vara sköldkörteln eller Hypotyreos som det egentligen heter.

http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Hypotyreos--brist-pa-skoldkortelhormon/

Linn sa...

Min mens försvann hux flux i nästan ett helt år när jag slutade med p-piller. Jag slutade med p-piller pga att jag fick en mellanblödning och inte ville äta hormoner längre, hade även gjort en gyn-undersökning i samband med det som inte visade nåt. Efter ca 8 månader gjorde jag en ny gyn-undersökning och hon såg att det fanns ägg men av ngn anledning fick jag inte ägglossning. Det var inte farligt men hon tyckte det var lustigt att jag aldrig haft oregelbundens mens tidigare. Hon trodde att det var så som det är för en del personer att man inte har regelbunden äl utan kroppen gör som den vill. Ibland släpper den ägg ofta, ibland sällan. Inget farligt alls, inget fel alls, bara lite annoelunda. Har i efterhand kommit fram till att det kanske är detsamma som PCO (obs: inte PCOS) men det sa läkaren inget om. Iaf fick jag ingen mens utan istället blev jag gravid med Elise. Så fertil, det var jag minsann utan tvekan ändå. Men kroppen väntade väl med att slösa ägg tills det fanns något som kunde befrukta det. :p Sen graviditeten har jag haft mens men min cykel är nån vecka längre än en vanlig.

Jag tycker att du ska boka en gynundersökning där de även kan undersöka med vaginalt ul så att du får en ordentlig koll. Säkert är det ingen fara alls men det kan ju vara skönt o veta iaf. :)

systerkasia sa...

Ja det lät ju inte roligt, eller vad man nu ska säga.... Jag tror att det bästa är att göra en ordentlig koll, men som tidigare talare sagt så kan kroppen spela ganska fula spratt efter en graviditet. Dels så är det svårare att tappa vikt, men sköldkörtelrubbningar är också vanligare post partum, dvs efter förlossning. Det kan ta ganska lång tid innan kroppen fattar att något är fel när det gäller just brist på sköldkörtelhormon och symptomen är många och mkt diffusa. Så gå du till en läkare, helst gyn så de kan kolla läget! Kramen och hopp om att det löser sig!

Anonym sa...

http://gluten-celiaki.blogspot.com/2011/03/gluten-kallan-till-vara-moderna.html