onsdag 1 juni 2011

Val av förskola

Självklart ska vi se till att besöka ett antal förskolor, bl a de som ligger närmast, min favorit på pappret och några som ligger däremellan.

Rebecca undrade vad vi tycker är viktigt när vi väljer förskola. Well, maken har nog inte så stora krav alls faktiskt. Bara det är helt och rent, trevlig personal och barnen får leka verkar han vara nöjd. Och han är ju inte ensam om att resonera så, så det är väl inget konstigt egentligen.

Jag har dock fler krav än så. Det viktigaste för mig är att barnen får vara ute mycket, oavsett väder. Allra helst vill jag att barnen får sova ute också, så länge det inte är för kallt såklart. Det är det bästa sättet att undvika allergier och sjukdomar som jag ser det och frisk luft är ju som vi alla vet bara hälsosamt. Jag tror dessutom att utelek i många fall stimulerar fantasin bättre (att leka med kottar, stenar, bygga kojor av naturmaterial osv) och även motoriken.

 Utelek är viktigt. Bild från Google.

En annan sak jag tycker är viktig är att barnen får bra mat. Maten ska helst lagas på förskolan, den ska vara nyttig, varierad och gärna gjord på ekologiska och/eller närproducerade livsmedel. Får jag bestämma själv så vill jag inte att det serveras margarin och lättmjölk, utan smör och mellan-/standardmjölk. Tyvärr verkar dock de flesta förskolor servera just margarin och lättmjölk eftersom det är Livsmedelsverkets rekommendationer (dessa rekommendationer tänker jag skriva ett helt eget inlägg om...).

Till sist tycker jag att det är viktigt att barnen uppmuntras att försöka själva, och försöka igen om de misslyckas första gången. Att de får utvecklas i sin egen takt och utefter sina egna intressen och kunskaper, men att personalen alltid finns där och stöttar och pushar om de ser att barnen vill "ta nästa steg".

Ja, det är väl de främsta sakerna jag tänker på när det är dags för oss att välja förskola. Lite virrigt kanske det blev, men jag har ju inte så mycket erfarenhet av hur förskolor jobbar så... Sen ska det självklart funka praktiskt i vardagen också, och trots att jag skulle vilja så kommer vi inte välja den enda Ur&Skur-förskolan i kommunen t ex eftersom den ligger åt helt fel håll. Men en förskola som ligger längs vägen till stan/jobbet känns inte opraktiskt eftersom man ändå åker åt det hållet. Och det kommer minst en av oss göra "för alltid" eftersom det är där jobben finns.

Jag kan bli lite avundsjuk när jag läser om vänner och bekanta på andra ställen i landet som har Ur&Skurförskolor, Montessoriförskolor, Reggio Emilia-förskolor, ekologiska förskolor och internationella förskolor att välja bland. Även om det kanske är överkurs, och även om man i slutändan inte väljer någon av dessa, så skulle valmöjligheten ändå vara trevlig att ha.

Vad är viktigt för er vid val av förskola?

7 kommentarer:

RebeccaW sa...

Tycker att dina önskningar när det gäller förskola låter mycket vettiga! Självklara egentligen, men det verkar inte alla tycka tyvärr.

Jag håller med dig när det gäller allt, dock är utevistelse inte riktigt lika viktigt för mig, jag tycker att Isak gott kan få vara inne om det är -20 grader och snöstorm. Däremot att sova ute, det är viktigt!

Tycker att det låter som att en Montessoriförskola skulle passa er bra. Finns det någon sån i närheten av er?

Vår förskola är ute hela dagarna när det är fint väder, men under vinterhalvåret är de inne fram till efter lunch. Barnen sover då utomhus i sina vagnar. Barnen har inga blöjor inomhus utan börjar direkt pottränas, vilket ska stärka deras självförtroende. Alla mat är lagad av en kock på förskolan och är i största möjliga mån ekologisk och närproducerad. Rött kött serveras endast en dag i veckan. De har aldrig kräm eller sötade yoghurtar eller sånt till mellis utan t ex gröt och hembakat bröd. Inga lättprodukter. Barnen uppmuntras att äta, klä på sig och tvätta sig själva.

Oj vad långt det blev, vet inte om du bara blev mer uppgiven nu... Jobbigt att inte ha så stor valfrihet men jag tror nog att det kommer lösa sig, ni kommer hitta ett ställe! Lycka till!

Angelica sa...

Vid -20 och snöstorm får Ludvig gärna vara inne också ;-)

Vad jag kan läsa mig till finns ingen Montessoriförskola, men det kan ju hända att det finns men att förskolorna inte skrivit ut det på sina hemsidor (det är ganska dålig information överlag på dessa hemsidor).

Er förskola låter som rena drömmen! :-)

J sa...

Tja, även om de finns så har man ju ingen chans att välja dem om man inte ska ha ungen hemma i flera år medan man köar.

Vi tänkte också sådär om 'på väg till jobbet' först men sedan påpekade Jenny t ex att det inte är säkert att det kommer att fungera praktiskt när syskon kommer och man bara får ha barnet 15 timmar i veckan (samtidigt som man ska kånka med det andra barnet). Men det kanske ni redan tänkt på :).

Therese sa...

Dina önskemål är mycket vettiga tycker jag. Jag tycker också det är viktigt att de är ute mycket med barnen. Kram

Linda sa...

Tänkte precis skriva ( innan jag såg att du själv tog upp det)att det låter som du är lite inne på montessori / reggio förskola. Har ni tänkt på kooperativ? Där är allt ekoligiskt och maten lagas på plats..dessutom följer dem INTE livsmedelsverkets rekomendationer. Ni har oxå mer inflytande över verksamheten som föräldrar där.
Jag ska troligen själv börja jobba på ett koop nu i höst.

//Linda

Tova sa...

Det är verkligen en djungel det där med förskolor!! Lustigt, vi pratade faktiskt idag om hur skönt det skulle vara med något där barnen får vara ute mycket. Just när man bor centralt och inte får tillfälle att "andas natur" så mycket annars.

Men, den vi har valt är en hyfsat "vanlig" förskola ändå, och som ligger nära. Ska trots allt bli skönt. Och eftersom vi är nyinflyttade här har man inte riktigt hunnit "undersöka" alla kommunens alternativ :)
Kramar

Anonym sa...

Vi valde den förskolan där personalen verkade ha mest energi och glädje i arbetet. Pedagogen som höll i presentationen fick oss helt på fall när hon berättade hur stolta de var över sitt arbete, hur kul och stimulerande barnen och pedagogerna hade det. Och det var ingen överdrift. Gården är trist och maten är medioker, men det är sekundärt för oss när det gäller förskolan.
En bra fråga att ställa till förskolorna man besöker är om det är stor omsättning på personal. Ett ställe där många stannar länge brukar betyda att de trivs och då brukar det också vara en bra förskola. Gå dit och spana hur barn och personal samverkar på gården. Och så finns det ingen regel att det måste vara skrikigt och ledset på en småbarnsavdelning, även om många tror det;-) Personalen sätter stämningen på gruppen.
Gå på bästa magkänsla.
Lycka till!