måndag 30 maj 2011

Förskola

Än är det minst 7-8 månader tills vi har tänkt (eventuellt) skola in Ludvig på förskola, men som den kontroll- och planeringsmänniska jag är sitter jag förstås och tänker på det redan nu. Oroar mig. Sliter mitt hår. För hur väljer man egentligen?

Vi ska ju bygga hus i en liten by knappt en mil utanför stan. Förhoppningsvis har vi flyttat in om ett år. Ludvig kommer alltså eventuellt att skolas in innan vi flyttat dit. I byn finns två förskolor, som ligger i samma byggnad. Det finns också låg- och mellanstadieskola där. Eller ja, egentligen är det i grannbyn, men byarna sitter liksom ihop i princip.

Det mest logiska vore alltså att välja en av dessa två förskolor, eller hur? Det blir nära till förskolan (ca 1,5 kilometer), Ludvig lär känna barn i byn och får dessutom gå med sina kompisar från förskolan hela vägen upp till 6:an. Vilket i och för sig kan ha sina nackdelar också. Dessutom tänker jag att vi, jag och maken, får en öppning att lära känna folk i byn också. Genom Ludvigs kompisar och förskolan alltså. Vilket ju kan vara trevligt.

Men om man inte riktigt är övertygad om att det är den bästa förskolan man kan få då, vad gör man då? Om den förskolan som verkar bäst ligger typ åtta kilometer från hemmet (men på väg till jobbet), ska man satsa på den ändå? Eller är det taskigt mot Ludvig som inte får lekkompisar i byn (inte lika naturligt i alla fall)?

Den förskolan jag gillar bäst ligger för övrigt väldigt nära den lägenhet vi kommer bo i under byggtiden, dvs under den tiden som Ludvig eventuellt ska skolas in (om vi inte skjuter på inskolningen till nästa höst).

Hur ska man tänka? Hur tänker/tänkte ni vid val av förskola?

8 kommentarer:

Sandra - mamma till Molly sa...

Mitt tips är att redan nu göra ett besök på förskolorna. Åk dit och fråga hur de arbetar och känn efter. Vi hann tyvärr inte med att få åka och besöka förskolor då vi var sega med att skicka in papprerna.

Jag skulle ha valt att Molly på förskolan i närheten av hemmet just för att lära känna folk men samtidigt är det som du säger smidigt på väg till jobbet och så kan det vara roligt att ha andra kompisar hemma så man får lite omväxling. Ni får helt enkelt känna efter ett tag, tur ni har tid på er, men boka besök! :)

RebeccaW sa...

Håller med Sandra om att ni borde gå och titta på några förskolor! Flera stycken så att man kan jämföra.

Jag är petig när det gäller förskolor, den som vi tycker är bäst i Uppsala råkar också vara den som är närmast men jag hade gärna kunnat gå längre för att komma till den. Dock inte hur långt som helst.

Närheten är ju såklart viktig men om ni inte känner er trygga med att ha Ludvig där så spelar det ju ingen roll, då ska ni inte välja den förskolan. Men om de som ligger vid ert hus ändå känns jättebra men den som ligger längre bort känns ännu bättre så hade jag nog valt den närmaste... Om den som ligger längre bort inte ligger på vägen till jobbet, det vill säga.

Åtta km låter mycket men jag bor ju inte i Norrland =). Där är väl åtta km typ ingenting? =)

Skulle vara intressant om du ville skriva ett inlägg om vad ni tycker är viktigt när det gäller ert val av förskola!

Anonym sa...

som ovan skriver; besök förskolorna!


Ang. jobb i livsmedelsbutik så är det typ det enda jobb jag kan tänka mig som inte kräver utbildning. Är inte direkt sugen på lokalvårdare, och att jobba klädesbutik är inte heller något som intresserar mig =P Svårt när man inte har någon direkt utbildning...

J sa...

Nej, praktiskt före 'bästa'. Det blir bra människor även av dem som inte gått Reggio Emilia, Montessori etc. ;). Man vet ju inte hur länge man ska jobba på ett ställe- en stor anledning tillatt förskolor relaterat till arbetsplatsen inte är en big thing i Sverige,

Therese sa...

Oj ja det där är inte lätt. Mitt tips är att göra något besök och få en bild utifrån det. Kommer säkert bli superbra. Kram

Linda sa...

De flesta förskolor har sk " öppet hus" dagar där man kan besöka och ställa frågor till pedagogerna. Det kan ju alltid va till nån hjälp... ;)

/Linda

I. sa...

Min åsikt är att man väljer den man tycker är bäst, oavsett om det kanske är längre/jobbigare att ta sig dit. Sen får man ställa upp på sitt barn istället med att köra från och till kompisar. Det viktigaste är att barnen får det allra bästa man kan ge dem. Då får man ta lite jobb.
Elise ska börja skola inne i stan. Vi planerar ju att flytta in till stan så småningom men kanske hinner hon gå ett par år innan vi kunnat få tag på lägenhet. Det betyder alltså 40 minuters resväg. Men vad gör det? Hennes skolgång är det viktigaste i mitt liv typ.
Sen får jag kanske erkänna att jag inte är liiika petig vad gäller förskola. Det viktigaste för mig är att Elise trivs, att hon får stimulans som passar henne och att personalen är trevlig och kompetent.

systerkasia sa...

Din lille pojk har tid på sig att lära känna kompisar. Visst är det smidigt att det följs åt från dagis till skola, men den riktiga "följa-med-hem-och-leka" börjar inte förrän de kommer till Förskoleklass. Där hinner han lära känna kompisar ändå! Välj den förskola som känns bäst i maggropen efter besök och annat. Men det finns inga garantier trots det. Tänk på oss, trodde jag valde en förskola med mkt utevistelse....mmmm....den här delen av året ja, men resten...knappast! Så info/referenser säger inte allt.
Kram kram
PS, jag vet att ni väljer rätt till lille gudsonen, annars får ni med mig att göra ;)ds