söndag 14 november 2010

Utvecklingssprång

Flera stycken har försökt lugna mig med att det antagligen är ett utvecklingssprång på G nu, när Ludvig har sovit sämre och varit lite kinkigare än vanligt - och dessutom fick det där utbrottet (?) igårkväll. Gick in på FamiljeLiv och läste lite om utvecklingssprången, som man generellt kan säga sker vid 5, 8, 12, 19, 26, 37 och 46 veckors ålder. Ludvig är 25 veckor nu.

Fas 1:
Först en jobbig period när barnet kräver extra uppmärksamhet. Det är inte bara vi föräldrar som inte känner igen vårt barn. Barnet känner heller inte igen sig själv! Allt har förändrats, barnet har liksom trätt in i en ny värld.


Tecknen på att ett nytt utvecklingsprång är på gång är ungefär desamma varje gång:
Barnet...
  • skriker oftare och mer.
  • vill ha mer fysisk kontakt och vill att du ska ägna dig mer åt det.
  • har sämre aptit.
  • är blygare och klängigare än vanligt.
  • sover dåligt.
  • suger mer på tummen.
  • är tystare och mindre livligt.
Fas 2: Själva utvecklingssprånget: Vad som händer varierar för varje språng.

Fas 3:
Nu följer en lugn period. En vila efter den ansträngande utvecklingsfasen och inför nästan stora språng. Under viloperioden är barnet gladare och mer självständigt än tidigare. Både föräldrar och barn kan njuta av barnets nya färdigheter.


SPRÅNG 5 
Vid omkring 23 veckors ålder är det dags igen. Barnet blir missnöjt grinigt och lynnigt. Det beror, som tidigare, på att världen kommer i gungning därför att stora förändringar är på väg.
Det femte språnget, som inträffar vid omkring 6 månaders ålder, kan kallas relationssprånget. Barnet lär sig att omvärlden är stor och själv är han eller hon bara en liten prick. Den leksak barnet vill leka med ligger onåbar uppe på en hylla. Mamma och pappa kan försvinna till ett annat rum och då är de borta. Det kan förstås kännas mycket skrämmande.

Nu sover barnet ofta sämre. Kanske har det svårt att somna eller vaknar tidigare. Kanske verkar det ha mardrömmar. Barnet blir blygare och vill helst ha mamma eller pappa riktigt nära för att ha koll på att ingen försvinner. Snuttesaker är viktiga.

Allt stämmer så himla bra. Han har sovit oroligare och vaknat tidigare nu i drygt en veckas tid. Han vill ofta ha just den leksaken han inte når, och blir då ledsen när han inte når den förstås. Aptiten har varit sämre och han har varit extremt uppmärksamhetssökande, inte nöjd med att roa sig själv längre än någon minut. Mycket mardrömmar verkar han ha haft också, även om han inte skrikit så som han gjorde igår varje kväll. Och Ludde (gosehunden) och snutten ligger han och pillar på konstant i sängen, som att försäkra sig om att de är där.

Och framförallt märks det att det är så mycket på gång i hans lilla huvud och kropp. Han testar nya saker varje dag och lyckas oftare och oftare med det han vill. Nya rörelser, nya ljud, nya färdigheter. Måste vara omtumlande för en sån liten person.

Så kanske lugnar det ner sig snart...

2 kommentarer:

Elin sa...

jag hoppas den är kort för Elsa klänger på mig och sover jätte dåligt...jobbigt.

J sa...

B har också utvecklingssprång tror vi... upptakten till språnget i v.19 kan tydligen vara lång. Well well, det är ju för det bästa ;).