torsdag 1 juli 2010

Krångel

Vi har varit grymt bortskämda med en bebis som gjort allting som han "ska" - ätit, bajsat, kissat och sovit. Det är nästan så att man bara väntat på ett bakslag, och nu har det väl kommit.

Ända sedan vi kom upp hit nästan så har det varit lite krångel med Ludvigs mage, vissa dagar har den funkat jättebra och andra dagar har det varit tvärstopp med en jätteledsen bebis som följd. Den här veckan har det bara blivit värre och iförrgår gav vi honom Laktulos. Verkade funka toppen, han fick rensa ur tarmarna ordentligt och verkade må bra. Men igår blev det tvärstopp igen och trots att vi nu gett Laktulos både igår och idag så har det inte kommit ut något.

Större delen av dagen är han dock rätt lugn och äter och sover som han ska ändå, men vissa perioder ser man på honom hur ont han har och hur frustrerad han blir när han ligger och tar i för kung och fosterland och inget händer. Usch, känner mig så maktlös! Vad göra liksom? Vi ger Laktulos, masserar, bär honom på mage och ja... Det känns inte som att det finns så mycket annat vi kan göra än att bara vänta. Men hur väntar man när ens hjärta har ont? Är det här straffet för att jag inte vill amma? Det har ju fungerat så bra med ersättning hittills...

Och inte kan jag komma på att vi ändrat något heller, förutom att vi ökat på mängden mat de senaste veckorna. Har inte magen/tarmarna hunnit med? Eller har han börjat reagera på ersättningen på något vis? Han har nämligen börjat kräkas lite mer också, fast fortfarande inte särskilt mycket om man jämför med andra bebisar, bara lite vid rapning och så.

Dessutom har han börjat sova sämre på nätterna. Han somnar visserligen för natten vid 23-23.30 som han alltid har gjort, men sen börjar han stöka och böka vid 4-5-snåret på morgonen. Ja, jag vet att det ändå innebär 5-6 timmars sömn och att det är fullt normalt för en bebis, men det är så olikt Ludvig. Han har ju tidigare sovit som en stock mellan 23-00 och 06-07 typ. Visserligen somnar han om igen när han fått nappen, men det dröjer inte länge förrän han vaknar igen eftersom han tappat nappen när han somnat. Tar jag upp honom i vår säng och lägger honom på mitt bröst tills han somnat och sen lägger ner honom på sida så sover han dock både länge och väl, så det verkar inte vara hunger som får honom att vakna i alla fall.

Suck. Kanske är det bara tillfälligt. Kanske är det bara en tillväxtfas, eller så är det värmen i sovrummet (24 grader när vi lade oss igårkväll) som gör att han inte sover så bra. På dagarna sover han däremot superbra, men då sover han också oftast på mage. Vi har ju andningslarm, så kanske skulle vi prova med magläge på natten också?

Sen får jag väl också påminna mig själv att han än så länge bara är sex veckor och att saker och ting kommer att hinna förändras 100 gånger innan några riktiga mönster och rutiner verkligen sitter som de ska.
Maken menar på att vi nu har en normal bebis istället för en lyxbebis - en bebis som kräks och inte sover på nätterna.

 Ludvig ligger nu och sover gott i vagnen. Tror bestämt att han vuxit minst fem centimeter sen igår.

Allt jag vill är att Ludvig ska få må bra - hela tiden.

4 kommentarer:

Therese sa...

Är säkert bara någon fas som han är inne i. Men blir det inte bättre får ni kontakta BVC. Förstår känslan när man inget kan göra...den är jobbig. Kram

Unknown sa...

det ordnar sig säkert. Värmen gör att alla barn sover oroligt - även de äldre :)

om det inte blir bättre så kontaktar du bvc. De har många råd och tips.

Kram

Anonym sa...

Ja inget gör så ont i hjärtat som att se sitt barn lida. Hoppas verkligen att krånglet med magen ger sig.

Jösses vad han ser ut att ha växt ordentligt på längden.

Puss puss/M

systerkasia sa...

Jisses vad han har växt!!!! Hur ska jag orka med honom på dopet ;)?!. Han är så fin.. Värker fortfarande i hjärtat varje gång jag ser honom och ännu mer fast på ett annat sätt när jag läser detta. Jag vet precis vad du går igenom. Ge laktulosen lite tid. Lite varje dag är det bästa så kommer det funka bättre. Brukar se den bästa effekten (det vill säga mer regelbundna effekten) efter 3-5 dagar. Anar att detta är en liten magsovare. Ha honom mkt på mage när han är vaken. När han ligger och stökar och bökar på magen hjälper det magen massor att hålla igång. Kram kram!! / Kasia