lördag 9 oktober 2010

Bilbarnstolar och sängfunderingar

Så var vi hemma igen efter vår långpromenad/bilbarnstolsspaning. Och ja, det blir nog Maxi Cosi Mobi som vi redan innan i princip hade bestämt oss för. Vi kollade igenom funktionerna, kände på klädsel och komfort och lät dessutom Ludvig provsitta.

I Maxi Cosin såg han ut att sitta jättebra, i Britaxen gallskrek han. Antagligen inte pga att han satt så illa i den, men vi valde att ta det som ett tecken ;-) I ärlighetens namn så verkar de ändå ganska lika i längd/höjd och bredd och så, men att man kan fälla Maxi Cosin i fyra lägen under färd tycker vi är värt mycket. Så så får det bli, förutsatt att den passar i vår bil. Men det ska nog inte vara några problem.

Ludvig myser i vagnen under fina fleecefilten. En ny favoritbild, helt klart.

Vi passade även på att gå in på ONOFF och dreggla lite över tv-apparaterna. Ludvig blev plötsligt tvärtyst och när vi vände oss om så satt han såklart med ögonen stirrandes på alla tv-program som var på. Nästan så att ögonen gick i kors för att hinna titta på så mycket som möjligt innan mamma och pappa kom på honom. Busunge. (Ludvig får alltså inte titta på TV. Jag väljer att lyssna på den forskning som finns om barn och TV-tittande, och då främst Hugo Lagercrantz och hans kollegor. Jag tycker det känns fullkomligt logiskt att bebisar inte ska titta på TV.)

Ludvig är mätt i magen och nöjd med livet. Då bär det av hemåt!

Vi tog även en tur in på Maxi innan vi vände hemåt. Lillen behövde få i sig lite mat och vi behövde ladda upp med lite mjölk och bröd och sånt, trots att vi faktiskt ska iväg och storhandla imorgon. Men, några färre grejer att handla imorgon då helt enkelt.

Åh, han är så fin min lilla älskling! Man bara smälter!

Så mycket kläder och sånt som han hade på sig på promenaden hem har han typ aldrig haft på sig känns det som. Vantar, mössa, jacka med luvan uppfälld och så en fleecefilt över drygt halva kroppen. Luvan var det pappan som fällde upp och jag lät helt enkelt bli att lägga mig i. Men det fick mig att tänka.

Min mamma sa till mig häromdagen att jag är ganska extrem när jag klär Ludvig, i det att jag i regel klär på honom mycket mindre kläder än vad många andra klär sina bebisar i (hon menade det dock inte som något negativt). Och det vet jag, för jag stör mig ofta på att folk tycks försöka kväva sina bebisar med för mycket kläder. Jag resonerar som så att jag hellre klär honom lite för svalt än för varmt. Och för den delen, om jag nu klädde honom FÖR svalt, så skulle han nog säga till.

Bebisar som kläs för varmt säger säkert till också i och för sig, men nej, jag kör vidare på min linje. Vår linje. Om Lasse tyckte att jag gjorde helt åt helskotta fel så skulle han ju såklart säga ifrån och då hade vi fått lägga upp en annan "plan" för hur han ska kläs.

Ett tillfälle som jag dock tycker det är jättesvårt att veta hur man ska klä/bädda in med filtar är vid nattsömnen. Ludvig sover som bekant i vaggan och har pyjamas på sig. Sen bäddar vi in honom (bäddar in och bäddar in, vi lägger på...) i hans gallerfilt och sen är det bra så. Och han verkar ju absolut inte klaga, trots att det ibland är rätt svalt i sovrummet (normalt är det väl ca 20°C). Någon gång har vi lagt på ett påslakan också.

Men själv ligger jag ju under ett tjockt vintertäcke liksom. Visserligen utan pyjamas och visserligen håller jag på att svettas ihjäl vissa nätter, men det finns ju också kvällar/nätter då jag fryser vid sänggång.

Borde vi bädda ner honom med något mer? Täcke känns inte aktuellt, då lär han få värmeslag på en gång. Men kanske en lite tjockare filt? Jag inbillar mig att man håller sig lite varmare per automatik när man sover på mage, men det kanske inte stämmer?

När han var nyfödd, och låg på rygg, hade han oftast minst en lite tjockare bomullsfilt på sig, och ibland även gallerfilten. Och så pyjamas förstås. Det är nog efter värmeböljan i somras som vi inte har tyckt att man behöver pälsa på så mycket på natten eftersom han verkar trivas med att ha det ganska svalt.

Hur/med vad sover era barn?

10 kommentarer:

systerkasia sa...

Jag sover med duntäcke, ibland fleecefilt på det och gärna strumpor. Alicia ligger intill i sin spjälsäng med antingen en tjock bomullsfilt/tunn fleecefilt i påslakan och pyjamas och tycks vara nöjd så. Emilia var närmare 2 år innan hon började använda täcke och då mest som gos. Fortfarande sparkar hon av sig det mesta och sover i jamasen.....

Sannalouise87 sa...

För det första så håller jag med dig, klär hellre Linnea lite svalt än för varmt. I min mammagrupp har vissa redan börjat med overall, vilket jag inte kan förstå. Vad sjutton ska bebisarna ha på sig sen när det blir riktigt kallt? Linnea sover i sin vagga med pyjamas och ett påslakan med ett istoppstäcke. Tror säkert hon hade klarat sig med bara en filt, men jag tycker själv det är så mysigt med täcke. Själv sover jag med ett tjockt duntäcke året runt ;-)

Anette (Mammiloo) sa...

Niklas sover i pyjamas med gallerfilt på. Ibland har han inte ens pyjamas på sig men är inte kall ändå. Han äter fortfarande ett par gånger per natt och då känner jag ju vad han har för temperatur och han är sådär gosigt varm.
Jag är som du när det gäller kläder på dagarna också, han har aldrig mycket kläder på sig. Strumpor har han bara när vi ska ut, varmblodig som han är.
Tror att det är viktigt att tänka efter och se vad barnet trivs med istället för att bara bylsa på för att "man ska". Lätt att det blir för mycket, speciellt i en varm vagn.

Hanna sa...

Jag är rätt frusen av mig, jag sover med täcke och tätt intill mitt element till sambo då jag fryser. Frans sover med kudde och täcke, täcket smiter inte åt utan det kommer in luft så det inte blir så himla varmt. Jag brukar känna på honom innan jag lägger mig och han är alltid perfekt varm. Iofs så har han täcket över underkroppen bara och oftast så sover han bara i tröja (så man kan smidigt byta blöja). Nån natt har jag känt att han har kalla fötter och dom gångerna har jag stoppat om dem extra. Jag tror att alla bebisar gillar olika precis som oss vuxna. Johan är supervarm och sover lika bra utan täcke, jag känner mig kall och måste ha täcke. Under värmeböljan i somras så hade Frans bara ett lakan på sin lilla blöjkropp. Utomhus så har jag börjat med overall, inne i den så har han inga tjocktröjor eller liknande. Är ofta där och kikar om han är för varm och är han det så drar jag upp den så det kommer in mer luft. Overallen är rymlig så när det blir kallare ute så är det bara att bylta på mer kläder under eller lägga över filtar. Igår hade han dock bara en tjocktröja över sin body, mössa vantar och filt + åkpåse och inatt har han åkt på förkylning... svårt att säga om det beror på att han inte hade nog med kläder eller om det är annat :)

Rebecca sa...

Isak sover i en långärmad body och med ett tunt täcke, fast täcket täcker mest underkroppen. Vi började med täcke för ca 3 veckor sen, innan dess var det en tjockare bomullsfilt som gällde. Vi sover med lite öppet fönster så det är riktigt svalt och skönt i sovrummet. Han har aldrig känts för varm.

I vagnen har han antingen kortärmat och tunna byxor i en tunn fleeceoverall och med en gallerfilt över, eller typ munkjacka och tjockare byxor under ett täcke. Och mössa såklart!

J sa...

Hehe, vi klär också B rätt svalt- vi har börjat med fleecoverall i vagnen men det är mest för att hon vägrar att ha mössa på sig (och då är det ju smidigt med luva). När hon sover (med oss i vår varma sköna säng) har hon sitt egna lilla täcka ovanpå pyjamasen men vi drar det inte ända upp till hakan och hon sparkar själv av sig det under natten om hon tycker att det är för varmt.

Elin sa...

Elsa sover i pyjamas. (långa ärmar och ben.) Och sedan strumpor för hon sparkar av täcket på natten och då blir hennes fötter så frusna. Täcket är antingen hennes tjocktäcke från rätt start eller två vanliga filtar.

Anonym sa...

Du behöver inte oroa dig för att du klär Ludvig för lite. Han skulle inte vara nöjd om han var kall och frusen. Och som du själv säger han är ju alltid varm när du plockar upp honom. Ljuvliga bilder på prinsen. Har bokat flyg nu. Kommer måndagkväll och åker fredagkväll. Tyvärr så får jag inte se honom i action på babysimmet men kan stanna längre än en vanlig helg vilket betyder mycket mera gos.
Puss puss/M

Therese sa...

Det där med bilstol är ju så svårt! En djungel. Hoppas ni hittar någon ni blir nöjd med iaf. Jag är lite ledsen över att Theo inte kan sova i bilen efter att han bytte från babyskyddet. Antar att han blir för nyfiken på vägen nu när han ser över fönstret:)

I. sa...

Elise sover med heltäckande pyjamas och har alltid gjort det, förutom dom där stekheta nätterna mitt i sommarn. Hon har aldrig velat ha täcke, men nu när hon börjat sova i egen säng har hon faktiskt haft täcke på sig, och pyjamas. Duntäcket är sånt vanligt för vuxna.