torsdag 21 oktober 2010

Svar på frågor

Flera av er har frågat om det inte var läskigt första gången vi skulle dyka med Ludvig. Svaret är - JO, jätteläskigt! Det går ju verkligen emot allt att stoppa ner sitt barn under vattenytan och hålla honom där, men vetskapen att de inte tar skada av det och att det faktiskt är en bra förberedelse för fortsatt vattenvana gör det i alla fall lite enklare.

Barn föds med en dykreflex. Den dykreflexen innebär att om en vätska av annan salthalt än den vi har i kroppen kommer in i munnen, då sluts andningsvägarna - dvs de "kan inte" få ner vatten i lungorna (om reflexen fungerar som den ska). Alltså, så fort du stoppar ner barnet under ytan så håller de automatiskt andan tills de kommer upp ovanför vattenytan igen. Visst, barnet kan hosta lite och spotta ut vatten, men det är vatten som de råkat svälja i "rätt" strupe och är inget farligt. Den här reflexen börjar avta runt 6-8 månader (tyckte jag simläraren sa) och därför är det bra att redan innan vänja dem vid dyk och att förbereda dem ordentligt på att ett dyk kommer (vi lyfter upp Ludvig lite, säger "Å dyk!", drar efter andan och för honom sen ner under vattenytan). På så sätt har de fått in vanan och rutinen sen när dykreflexen avtagit.

Ludvig har hittills aldrig reagerat negativt på ett dyk, vilket såklart gör det lättare.

En annan fråga jag fått är hur jag klär Ludvig nu när vi är ute, jag som inte tycker om att överklä mitt barn. Det varierar förstås vad jag sätter på honom beroende på var temperaturen ligger, men jag kan ta två exempel.

För någon vecka sedan berättade jag ju om barnet som hade vanliga kläder, vinteroverall, mössa, tossor, vantar och en tjock filt på sig, då var det ca 8°C (blåste lite också). Ludvig hade då på sig en tunn body, strumpor, tunnare bomullsmössa, ett par tunna bomullsvantar och den här overallen på sig. Det är en bomullsoverall med lurv på, en höst-/våroverall skulle jag säga. Över fötterna (han låg och sov i vagnen) hade vi lagt gallerfilten i dubbelt lager eftersom vi då inte hade hunnit köpa raggsockor/tossor. Ludvig var då varm och go när vi plockade upp honom.

Exempel nummer två är nu de senaste dagarna när temperaturen legat på 0-3°C ungefär. Då har Ludvig haft tunn body, kalasbyxor, overallen, tunnare bomullsmössa, tossor och två par ganska tunna stickade vantar på sig. På det en bomullsfilt eller gallerfilten och eventuellt "locket" till vagnen. Hade vi haft ett par tjockare vantar så hade vi använt det istället för två par. Jag tycker att det känns som rätt mycket kläder, men det verkar som att det är precis lagom till Ludvig just nu - hans händer och fötter är varma (jo, jag har faktiskt gjort misstaget att faktiskt underklä händer och fötter så nu har jag lärt mig det) och han är varken svettig eller kall någon annanstans på kroppen. Lagom alltså. Jag vet dock att många drar på vanliga kläder, fleeceoverall, tjocka vantar, tjocka strumpor, gosigaste och tjockaste mössan och så åkpåse på det. Vill man göra det så varsågod, men jag tycker det blir alldeles för mycket, än så länge.

2 kommentarer:

Elin sa...

att börja simskola nu är alltså försent för Elsa?
buu :-(

Anonym sa...

Kan bli en bok så småningom :)

Puss puss/M