torsdag 7 oktober 2010

Strulputte

Det där med att man inte ska ropa hej stämmer ju här i alla fall. Det funkade ju jättebra att mata Ludvig i matstolen i tisdags och även till lunch igår, han var lugn och åt med god aptit. Men efter det har det gått åt skogen igen. Igårkväll kom vi på att vi skulle ge honom gröt till middag också, alltså två mål gröt om dagen. Ja, det funkade ju till en början - han gapade och åt med god aptit.

Men sen är det nånting som händer, de ivriga "ge mig mat"-ljuden börjar bli gnäll och efter en eller två tuggor till är han i princip hysterisk och skitförbannad. Då är det bara att avbryta matningen, ge honom lite mer vatten och stoppa in nappen tills han lugnat sig. Sen kan man försöka igen, men oftast blir det samma resultat - bra först, skitdåligt efter ett tag.

Samma sak idag när jag skulle mata honom på församlingshemmet efter vagga-gunga-gå. Till slut gav jag upp och stoppade ner honom i vagnen och så fick han sova, trots att han inte fått i sig en hel måltid (han somnade dock direkt, så han låg inte och skrek efter mat). Vad sjutton är det som är fel?! Han har ju älskat gröt från första stund och lunchen har varit så himla rolig eftersom man sett hur han har njutit, men det verkar ju inte som att han gör det nu direkt?

Uppenbarligen är det bättre att äta leksaker än gröt för tillfället.

Så vad gör vi nu? Jag vill ju inte hålla på och böka en massa med gröten så att det till slut bara blir en jättenegativ grej för honom, vill inte förstöra för framtiden. Men ska vi då gå tillbaka till bara ersättning och smakisar av grönsaker? Eller ska vi prova att byta grötsort till typ banangröt? Eller ska vi fortsätta traggla?

What to do? Help!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Har du prövat att ha honom i famnen när du matar? Gör han lika när det gäller puré? Om inte kanske man kan varva. Testa en annan grötsort annars innan du lägger ner gröten.
Tråkigt att det skulle hända då allt gått så bra från början.

Puss puss/M

Angelica sa...

Japp, vi har provat att ha honom i famnen också, samma sak händer. Enda gången han lugnade sig var när Lasse tog honom i famnen igårkväll och stod upp medan jag matade honom men det funkar ju inte när jag är ensam hemma liksom. Verkar som att ombyte förnöjer, men när nyhetens behag gått över så är det lika jobbigt/tråkigt/äckligt (eller vad det nu är) som det var innan.

Nej, han gör inte lika med puréerna. Vill han inte ha en puré så stänger han helt enkelt igen munnen och öppnar inte. Men med gröten verkar det ju som att han vill ha men ändå inte?

Rebecca sa...

Det enda jag kan tipsa om är att inte ge gröten när Ludvig är alltför vrålhungrig, men det kanske ni redan tänkt på... Isak blev nämligen precis så som du beskriver en gång och då var han både jättehungrig och lite trött. Ingen bra kombination. Då vill han ha mat snabbt och förstår nog inte att gröten är mat. Det går ju så långsamt att få i sig jämfört med flaskan =)

Annars vet jag inte vad det kan vara men tvinga honom inte att äta det om han inte vill, då kan det bli kört för all framtid att få honom att äta gröt! Vänta några dagar och försök igen, när han är utvilad och hungrig men inte jättehungrig... Lycka till!